Innerlijke strijd

Empoweren versus beschermen

Verschillende onderzoeken laten er geen misverstand over bestaan: ouders hebben een grote invloed op de kans op werk van deze jongeren.

Zorgen van ouders ten aanzien van hun kind kunnen maken dat ouders in hun gedrag meer voor veiligheid gaan dan voor het versterken van de zelfredzaamheid van hun kind. Deze beschermende houding gaat vaak samen met een onderschatting van de arbeidsmogelijkheden van het eigen kind, en vormt een belemmering voor het meedoen in werk.

Wanneer ouders de arbeidsmogelijkheden daarentegen positief inschatten, en in hun gedrag meer gaan voor het versterken van de zelfredzaamheid, dan werkt dit bevorderend.

Tot zover de theorie.

Bij het zien van dit filmpje over Ray Charles en zijn moeder stonden de tranen in m’n ogen. Waarom raakt dit filmpje me zo? Als vader van een zoon van net tien maanden, herken ik in het klein de strijd die de moeder van Ray inwendig gevoerd moet hebben. Ray die valt en om z’n moeder schreeuwt, het gaat dwars door m’n ziel. Alles in je schreeuwt om de kleine man op te pakken en te troosten. Haar tranen aan het einde van de film, tranen van de pijn van het loslaten, tranen van geluk van zijn veerkracht.

Dit zijn ook de momenten waarop ik mezelf voorneem om nooit te oordelen over houding en gedrag van ouders van kinderen met een beperking. Het is zowaar voor ouders geen gemakkelijke opgave om de juiste balans te vinden tussen het denken in mogelijkheden en het oog hebben voor de beperking(en); zij verdienen hierbij ondersteuning

 

Reactie toevoegen